Лудогорец громи 5:0 Етър

Лудогорец разби с 5:0 Етър в мач от втория кръг на efbet Лига и записа първата си победа в родното първенство.

Шампионите показаха по-силното си лице от реванша срещу косовския Балкани в Шампионска лига. Мачът бе знаков, тъй като в него дебют направиха двама нови футболисти - Квадво Дуа и Сон. Първият дори пропусна дузпа. В игра след осем месеца пък се завърна Рик Джонатан.

От самото начало на двубоя Лудогорец контролираше събитията на терена. След няколко центрирания в наказателното поле до сериозна опасност пред вратата на Мартин Величков не се стигна. Бърнард Текпетей проби добре отляво и центрира в наказателното поле. Вратарят на великотърновци се размина с топката, но защитниците се справиха. В 13-ата минута Лудогорец имаше много добър шанс да поведе. Пламен Димов обаче на два пъти застана на пътя на топката и блокира удари на Текпетей и Доминик Янков. Малко след това Текпетей стреля коварно по земя от сериозна дистанция. Топката беше насочена много добре в долния ляв ъгъл на вратата, но Мартин Величков успя да реагира и изби в ъглов удар. Етър отговори с първи точен удар в 17-ата минута. Серджио Падт обаче внимаваше и се намеси без особени затруднения. В ответната атака домакините поведоха. Аслак фон Витри получи свободно пространство. Той напредна с топка в крака и изпробва късмета си с плътен удар. Мощният шут попадна точно под напречната греда, а Величков нямаше шанс да се намеси – 1:0.

В средата на първата част „орлите“ можеше да удвоят преднината си. Аслак фон Витри проби по фланга и потърси новото попълнение Квадво Дуа. Нападателят пробва елегантно с пета да вкара, но топката премина на сантиметри покрай левия страничен стълб на вратата на гостите. В 37-ата минута положението на Етър рязко се влоши. „Виолетовите“ останаха с човек по-малко, след като директен червен картон получи Георги Ангелов. Текпетей беше изведен с дълго подаване зад защитата на гостите. Той овладя на гърди и се насочи към наказателното поле. Ангелов обаче го задържа. Тъй като беше последен в защитата, Волен Чинков моментално го прати към съблекалните. Имаше съмнения за засада на Текпетей, но ВАР установи, че атакуващият играч е в редовна позиция. Съответно Етър окончателно остана с 10 души на терена. Квадво Дуа изпълни прекия свободен удар, но от добра позиция не намери очертанията на вратата. Малко преди изтичането на първите 45 минути Марсел Хайстер стреля опасно от дистанция. Топката се търкулна на сантиметри покрай вратата.

Още не бяха изминали 20 секунди от старта на втората част, когато Лудогорец вкара втори гол. Мартин Моран загуби топката в центъра на терена. Доминик Янков овладя и се впусна в самостоятелен пробив. Той преодоля Георги Александров и с прецизен диагонален удар по земя прати топката в мрежата. Етър тотално капитулира в 48-ата минута, когато шампионите направиха резултата класически. Текпетей и Сон разиграха. Вторият центрира остро по земя. Защитник застана на пътя на топката, която стигна до Текпетей. От близка дистанция той нямаше как да пропусне. Никакви шансове за Величков.Секунди по-късно Лудогорец получи правото да изпълни дузпа заради игра с ръка. Сон беше непокрит на далечната греда и засече центриране от ъглов удар. Топката срещна ръката на защитник на Етър. Новият нападател на „орлите“ Дуа се нагърби с изпълнението. Той заложи на силата и улучи напречната греда.

В 58-ата минута домакините вкараха четвърти гол. Спас Делев прати елегантно центриране в наказателното поле. Текпетей беше непокрит и с глава вкара втория си гол в мача. Доминацията на „орлите“ продължи В 69-ата минута Рик Джонатан разтегли към Спас Делев. Крилото на Лудогорец овладя на гърди, след което стреля от средна дистанция – право в ръцете на Величков. Три минути по-късно още един защитник на разградчани, след Аслак фон Витри, вкара забележителен гол.

Франко Русо направи резултата 5:0. Защитата на „болярите“ се справи с центриране около точката за изпълнение на дузпа. Франко Русо стигна пръв до избитата топка и със страхотен шут матира Мартин Величков. В 84-тата минута Нонато беше изведен в наказателното поле. Полузащитникът опита да изненада вратаря на Етър с мощен удар от малък ъгъл, но Величков успя да спаси.

 

Изтоник: www.ludogorets.com