„Левски“ завърши годината с победа във Враца

„Левски“ завърши календарната година с много трудна победа над „Ботев“ (Враца).

„Сините“ измъкнаха успеха с попадение на Дарлан през първата част. Николай Костов пък бе избрал по-различен състав от обичайното с трима централни бранители, система, до която много рядко прибягваше през сезона.

Мачът започна двуостро, като в 10-ата минута „сините“ стигнаха до първа ситуация. Дарлан с пас зад гърба на защитата изведе Марин Петков, но центрирането му бе блокирано. След корнера домакините се справиха. В 13-ата минута отново Марин Петков центрира остро от корнер и Кордоба стреля с глава, но ударът му бе избит в корнер. В 23-ата минута дойде и първата отлична ситуация за домакините. Спас Георгиев центрира много прецизно и Даниел Генов стреля с глава, но Пламен Андреев се справи. Минута по-късно хубава атака на „Ботев“ отдясно завърши с удар на Браян Мендоса, но след двоен рикошет в играчи на „Левски“ топката бе избита.

В 30-ата минута „Ботев“ имаше още една ситуация. Неразчетена игра в центъра на терена изведе Мажуга зад защитата. Той преодоля Кордоба, но се забави и пробва да мушне топката между краката на Андреев, но стражът внимаваше.

В 32-ата минута и домакините направиха груба грешка, която бе наказана. Христов пробва много опасен пас към средата на терена и подари топката на Дарлан. Халфът първоначално бе забавен от Стефан Велев, но все пак успя с прецизен удар да открие резултата – 0:1.

В 38-ата минута Марин Петков стреля опасно от фаул, но топката мина над вратата. Така „Левски“ се оттегли с преднина след гол още с първия си точен удар в двубоя.

Второто полувреме започна отново двуостро, като в 49-ата минута Рикардиньо бе изведен сам срещу вратаря на „Ботев“ (Враца). В ситуацията така или иначе бе маркирана засада, но въпреки това нападателят не успя да преодолее стража на „Ботев“, след като твърде леко се пробва да го прехвърли. В 54-ата минута Уелтън влезе навътре по терена от фланга по обичайния си начин и стреля опасно, но Бариос улови. В 57-ата минута и Марин Петков направи хубав пробив отляво и влезе в наказателното поле, но в последния момент се подхлъзна в момента на удара и не успя да стреля достатъчно силно.

Постепенно домакините се опитаха да вдигнат малко оборотите и да създадат положения пред вратата на „Левски“. В 73-ата минута Мажуга като по чудо не изравни за „Ботев“. Той влезе с топка в крака и премина през Кордоба и Кристиян Димитров, след което стреля, но топката рикошира и излезе в корнер. В последните минути „Ботев“ съвсем натисна. В 88-ата минута след серия от лоши опити да изчистят топката, Стефан Велев успя да центрира, а Луга Жуниор се размина с топката буквално на метър пред голлиняита. Така въпреки сериозния натиск в последните минути „Ботев“ не успя да стигне до гол, а „Левски“ закри годината с успех. Неприятното за „сините“ е петият жълт картон на Уелтън, което значи, че той ще изпусне мачът с „Пирин“ в първия кръг след Нова година.

 

Източник: www.levski.bg