"Ботев" Пд със загуба от "Лудогорец"

"Ботев" Пловдив загуби с 0:1 домакинството си на "Лудогорец" в мач от 13-ия кръг на Първа лига. Двубоят бе повторен дебют за Ферарио Спасов начело на „жълто-черните“.

Единственият гол в срещата отбеляза Жоржиньо в началото на срещата, а въпреки поражението мачът трябва да донесе доста позитиви на „канарчетата“. Причината за това е, че отборът показа много повече увереност и настроение в играта си в сравнение с показаното до момента през сезона под ръководството на предишният наставник Желко Петрович.

Само добрите изяви на вратаря на разградчани Пламен Илиев, както и липсата на късмет попречиха на "Ботев" да вземе поне точка от сблъсъка, след като момчетата на Ферарио Спасов бяха по-активния отбор на терена през по-голямата част от двубоя и създадоха куп добри ситуации за гол.

Другият позитив за пловдивчани бе изборът на Феро да заложи като титуляри на младоците Станислав Шопов и Димитър Тонев, за който това бе и официален дебют за представителния отбор. Двамата се представиха доста добре и бяха в основата на доста от опасностите пред вратата на шампионите.

Гостите стигнаха до ранно попадение, след като още в 7-ата минута Жоржиньо получи топката отдясно в наказателното поле и с удар в близкия ъгъл под плонжа на Янко Георгиев откри резултата.

До средата на първото полувреме "Лудогорец" имаше териториален превес, след което момчетата на Ферарио Спасов се активизираха и започнаха да създават опасности пред вратата на Пламен Илиев.

Импулс за това даде много дейният на терена Димитър Тонев, който в 22-ата минута направи страхотен рейд между няколко футболисти в зелено, но бе спрян в последния момент преди да шутира.

Малко по-късно отново 18-годишният Тонев завърши отлична атака на Ботев със страхотен удар от въздуха с левия крак, а националният вратар направи първото си важно спасяване.

Лъчезар Балтанов също имаше шанс да вкара след центриране от корнер, но ударът му с глава намери тялото на защитник, а с пропуск се отчете и Александър Тонев, който бе изведен под ъгъл, но стреля неточно.

В края на първото полувреме Тодор Неделев имаше удобна позиция да стреля от фаул, но шутът на осмицата на Ботев попадна в тялото на вратаря.

През втората част "жълто-черните" заиграха още по-уверено и постави под напрежение лидерът в класирането.

В 55-ата минута Тодор Неделев изпълни отлично пряк свободен удар, а Пламен Илиев с невероятен рефлекс извади в корнер летящата към горния му ляв ъгъл топка.

Малко по-късно Ботев организира нова много добра атака, Марко Перван навърза няколко играчи на гостите и пусна вляво от себе си към Станислав Шопов, който шутира мощно, но с поредната си блестяща реакция играчът на мача Пламен Илиев запази отново вратата си суха.

Вратарят на Лудогорец се отчете с още едно страхотно спасяване след нов удар с глава на Балтанов, а в 87-ата минута и шансът покри гостите след изстрел също с глава на Фернандо Виана, след който топката мина на сантиметри покрай десният страничен стълб.

В хода на втората част Ферарио Спасов даде дебют на още един младок от школата – 17-годишният Петър Итов.

Така Ботев записа осмото си поражение от началото на сезона и остава на предпоследното място в класирането, но с играта си футболистите на Ферарио Спасов показаха, че притежават силите и духа да излязат от тежката криза, в която се намират от началото на сезона.

 

Източник: www.botevplovdiv.bg